Ακούστε μας Live





Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Γιατί η Ινδία των δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει μόνο 5 κρούσματα;


Διαβάζοντας σήμερα στα ΜΜΕ ότι αλλάζουν στον πλανήτη οι γνωστοί και συνήθεις τρόποι χαιρετισμού – χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά – λόγω Κορωνοϊού, το μυαλό μας ταξίδεψε… στην Ινδία!


Ψάχνοντας μάλιστα να δούμε πως τα πάει η αχανής αυτή χώρα δισεκατομμυρίων ανθρώπων με τον Κορωνοϊό βρεθήκαμε προ εκπλήξεως: Μόνο 5 κρούσματα, κι αυτά υπό πλήρη έλεγχο. Τα τρία μάλιστα πρώτα κρούσματα, έχουν ήδη γίνει καλά.
Οπότε όταν διαβάζουμε για την αλλαγή τρόπου χαιρετισμού και συνηθειών των δυτικών λαών, το μυαλό μας πάει σε εκείνον της Ινδίας, που δεν αποκλείεται να είναι και ο λόγος του χαμηλού ποσοστού διάδοσης του ιού στη χώρα, παρά τις επισκέψεις Ινδών στην Κίνα και το ανάποδο.

NAMASTE

Ούτε φιλιούνται, ούτε αγκαλιάζονται, ούτε καν δίνουν χειραψία. Οι Ινδοί κάνουν Namaste.
Πως γίνεται και τι σημαίνει;
Το Namaste λέγεται συνήθως με μια ελαφριά υπόκλιση, καθώς τα χέρια πιέζονται μαζί, οι παλάμες αγγίζουν μεταξύ τους, τα δάχτυλα δείχνουν προς τα πάνω, και αντίχειρες κοντά βρίσκονται κοντά στο στήθος. Αυτή η χειρονομία ονομάζεται Añjali Mudrā, και στον Ινδουισμό, σημαίνει “υποκλίνομαι στο Θείο μέσα σου”.



Η στάση επίσης προσφέρεται και για σύντομο διαλογισμό, καθώς με αυτήν γίνεται εξισορρόπηση των ενεργειακών καναλιών στο λεπτό νευρικό σύστημα.
Namaste, λοιπόν, κι εδώ είμαστε, να αντιγράψουμε μια όμορφη συνήθεια, που προσφέρεται για αισθητική, σεβασμό, υγιεινή και πνευματικότητα – πολύ καλύτερη του Hi 5, των γαλλικών ματς μουτς, και της γνωστής χειραψίας που, μπορεί να κρύβει πολλά προηγούμενα… αγγίγματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου