Ακούστε μας Live





Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Γιατί αγαπώ να διαβάζω




Ο καλύτερος χρόνος για μένα να διαβάσω είναι όταν παίρνω το μετρό. Περνάω περίπου 20 λεπτά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε είναι πρόσφορο να σκοτώσω λίγο χρόνο διαβάζοντας, ενώ περιμένω τη στάση μου. Λίγο προς το τέλος, ξεχνώ για το περιβάλλον μου και βυθίζομαι τον κόσμο του μυθιστορήματός μου. Οι ήχοι της κυκλοφορίας και το πλήθος γύρω μου αντικαθίστανται από τη φωνή του αφηγητή και οι υπόλοιποι επιβάτες σιγά-σιγά μετατρέπονται στο φόντο της ιστορίας μου.

Στην πόλη Cluj-Napoca, στη Ρουμανία, όσοι κρατούν ένα βιβλίο και διαβάζουν στο λεωφορείο έχουν δωρεάν μεταφορά. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2015, επειδή ο πρωτεργάτης του έργου, Victor Miron, ήθελε να «ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διαβάσουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Δυστυχώς, δεν έχουμε ακόμα πολλές πρωτοβουλίες στον υπόλοιπο κόσμο. Η ανάγνωση είναι μια μεγάλη άσκηση για τον εγκέφαλό μας και πολλοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτό. Αν ψάχνετε για έναν λόγο για να αρχίσετε να διαβάζετε περισσότερα, η παρακάτω λίστα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε:

Ψυχαγωγία
Βαριέσαι? Διάβασε ένα βιβλίο. Τουλάχιστον αυτό έλεγε ο πατέρας μου. Έχουμε μεγαλώσει τόσο εξαρτημένοι από τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές που έχουμε ξεχάσει για την ψυχαγωγική αξία της λογοτεχνίας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου στον ελεύθερο χρόνο σας θα κάνει την βαρεμάρα σας να εξαφανιστεί.

Ανάπτυξη γλωσσας
Η ανάγνωση βοηθά τον εγκέφαλο να συσχετίζει λέξεις, να σχηματίζει προτάσεις και να καλλιεργεί ένα πιο υψηλό λεξιλόγιο. Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: διαβάζετε ένα όμορφο απόσπασμα από ένα βιβλίο, και αργότερα το ίδιο εμφανίζεται σε μια περιστασιακή συζήτηση. Ο εγκέφαλός σας θα προσαρμοστεί σε αυτήν την τεχνική και σιγά-σιγά θα συνηθίσετε σε αυτή τη βελτίωση της γλώσσας. Σύμφωνα με ένα επιστημονικό άρθρο με τίτλο "Τι διαβάζει για το μυαλό": "Αυτό που είναι άμεσα εμφανές είναι το πόσο λεκτικώς φτωχή είναι η  ομιλία, σε σύγκριση με τη γραπτή γλώσσα".

Μνήμη
Το διάβασμα εκπαιδεύει τον εγκεφάλου σας για να διαβάσετε περισσότερα και βελτιώνει τη διατήρηση της μνήμης. Έχετε πιθανώς ακούσει πολλούς ανθρώπους να λένε πράγματα όπως "Είμαι περισσότερο οπτικό πρόσωπο". Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά η ίδια πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί με την ανάγνωση. Έχουμε την τάση να παρακολουθούμε πολλές ταινίες και παραστάσεις, και αυτό παρακινεί τον εγκέφαλό μας να αποθηκεύει περισσότερες οπτικές εικόνες. Η ανάγνωση αυξάνει τον αριθμό των λέξεων και των συμβόλων που αποθηκεύουμε στον εγκέφαλό μας.

Χαλάρωση
Κάθεστε άνετα με ένα βιβλίο και ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Η ανάγνωση μπορεί να είναι μια χαλαρωτική εναλλακτική λύση μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας. Σκεφτείτε την ανάγνωση ως την άσκηση που εκτείνεται μετά από μια σωματική άσκηση. Χαλαρώνει το σώμα και χαλαρώνει το μυαλό. Όποτε έχετε πάρα πολλά στο κεφάλι σας, διαβάστε μερικές σελίδες ενός βιβλίου, θα κοιμηθείτε και θα ξυπνήσετε με καθαρό μυαλό - συνήθως με την λύση στο πρόβλημα που είχατε την προηγούμενη μέρα.

Γραφή
Η ανάγνωση είναι απλά η καλύτερη λύση για τον καθορισμό αυτών των γραμματικών λαθών και τύπων που μερικές φορές χάνουμε. Εάν η γραμματική δεν είναι το ισχυρό σημείο σας, η πρακτική της ανάγνωσης θα φροντίσει για τις κακές συνήθειες γραφής που συνήθως αφήνουμε στη λειτουργία "ορθογραφικού ελέγχου" στους υπολογιστές μας για να διορθώσουμε. Όταν διαβάζω, βλέπω συνήθως λέξεις που λέω λανθασμένα και προσπαθώ να αποφεύγω να γράφω με τον ίδιο τρόπο ξανά.

Δημιουργικότητα
Οι συγγραφείς έχουν τη δυνατότητα να φαντάζονται  ιστορίες από «λεπτό» αέρα. Για παράδειγμα: ο Charles Dickens ήταν καταπληκτικός στο να φανταστεί συναρπαστικές και πρωτότυπες νέες ιδέες, για τις οποίες θα μπορούσε να γράψει εκατοντάδες σελίδες. Ο Oliver Twist, στο  “the Christmas Carol”, ο Nicholas Nickleby, ο David Copperfield, με την  «ιστορία δύο πόλεων» και «οι μεγάλες προσδοκίες» είναι μερικά από τα καλύτερα έργα και δείχνουν ότι η ανάγνωση μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητά μας.

Γνώση
Αυτό είναι προφανές, αλλά αξίζει να το αναφέρουμε. Η ανάγνωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απορροφάτε νέες πληροφορίες. Επιτρέπουν στα δεδομένα να εισέρχονται στον εγκέφαλό μας με πολλούς τρόπους, αλλά η διαδικασία της επανάληψης των λέξεων στο κεφάλι μας είναι δύο φορές πιο διεγερτική από την παρακολούθηση ενός ντοκιμαντέρ. Όπως ανέφερα παραπάνω, η ανάγνωση ενισχύει τη μνήμη και τη διατήρησή της, δίνοντάς μας την δυνατότητα να γνωρίζουμε καλύτερα.

Η εισαγωγή μας στα βιβλία αρχίζει από νεαρή ηλικία, αλλά συνήθως σταματάμε να ενδιαφερόμαστε για ιστορίες, κόμικς και περιοδικά εφήβων καθώς μεγαλώνουμε. Πρωτοβουλίες όπως των Ρουμανικών ΜΜ μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαβάζεται η κουλτούρα μας. Μια άλλη ιδανική ιδέα να αρχίσετε να διαβάζετε περισσότερα είναι να βρείτε κίνητρα επιλέγοντας ένα βιβλίο για ένα συγκεκριμένο θέμα που σας ενδιαφέρει πάρα πολύ ή συμμετέχοντας σε μια λέσχη βιβλίων όπου μπορείτε να μοιραστείτε τη δραστηριότητα με άλλους.





ΠΗΓΗ: penna.gr    Π.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου